Grattis!

Om du inte redan gjort det, välkommen till Kom in för att hämta ut din gratis bok.

Din vinstkod:

(Lunchstängt mellan 11.30-12.30)

Till ditt nästa mål är det

Den 14 maj 1931 skrevs svensk historia i Lunde. Tusentals fredliga demonstranter tågade från Frånö till Lunde i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Väl i Lunde möttes demonstranterna av beväpnad militär. Fem personer dog för militärens kulor. Händelserna fick långtgående konsekvenser och lade grunden till både lagändringar och det vi kallar den svenska modellen.

Bakgrund. År 1931 led Ådalen, liksom det övriga landet, av stor arbetslöshet. På Marmafabriken utanför Söderhamn strejkade arbetarna mot ägarnas avsikt att sänka lönerna med 4 öre/tim.

I januari gick arbetarna på fabrikerna i Sandviken och Utansjö ut i strejk för att stödja arbetarna i Marmaverken. I maj, när isen hade gått upp, sände ägarna efter strejkbrytare i syfte att lasta och skeppa iväg pappersmassa från sina fabriker. Den 12 maj anlände ca 60 strejkbrytare från Stockholm till Lunde.

Vill du utmana dig själv och dina vänner när ni färdas i spåren av Ådalen 1931?

För varje stopp längs resan finns en fråga. Svarar du rätt på frågorna kan du hämta ut boken ”Berättelser från Ådalen” på Kom in, Torggatan 2 i Kramfors. Öppet alla vardagar. Spelet finns även i form av en broschyr som kan hämtas på infopoints runtom Höga kusten. Den totala rutten är 10,38 km mellan punkterna.

1. Öd, Kramfors. Morgonen 13 maj marscherade demonstranter från idrottsplatsen i Öd till Sandviken. De gick ombord på ångaren Milos, medan strejkbrytarna försökte fly. Några kom inte undan utan fick stryk av demonstranterna. De hissades upp på däck och tvingades att gå i första ledet tillbaka till Kramfors.

2. Sprängsviken. Till följd av Miloshändelsen kände länspolischefen och landshövdingen sig skyldiga att kalla in militärstyrkor för att upprätthålla ordningen. På kvällen 13 maj anlände soldater med tåg till Sprängsviken. De förflyttades till Lunde för att skydda strejkbrytarna, som bodde i en av stuvarvillorna.

3. Frånö Folkets Hus. På förmiddagen 14 maj träffades ett stort antal arbetare i Frånö Folkets Hus för överläggningar. Utanför samlades tusentals människor. Spontant kom förslaget att gå mot Lunde och strejkbrytarna. Samtidigt fick landsfogden ett telefonsamtal om att Länsstyrelsen gått med på de strejkandes krav att strejkbrytarna skulle föras bort från Ådalen. Av någon anledning nådde detta aldrig demonstranterna.

4. Strömnäs. Fler och fler människor anslöt sig till tåget eftersom det var helgdag. I Strömnäs fotograferades det ringlande demonstrationståget – ett klassiskt fotografi i svensk historia.

5. Lunde. I Lunde möttes demonstranterna av utposterad militär och eftersom de inte stannade på uppmaning, beordrades soldaterna att ge eld. Fem personer dödades och fem skadades av kulorna. Tragedin var ett faktum. En trumpetare i den medföljande musikkåren blåste eld upphör och sägs därmed ha få stopp på skjutandet.

6. Gudmundrå kyrkogård. Den 21 maj 1931 begravdes fyra av offren på Gudmundrå kyrkogård. Dessa var Eira Söderberg, Evert Nygren, Erik Bergström och Viktor Eriksson. 25 000 personer deltog i akten. Sjömannen Sture Larsson ligger begravd i hemorten Västervik.

Idrottsplatsen i Öd där demonstranterna samlades är borta. Så är även fabriken i Sandviken, där pappersmassa tillverkades. Vilken typ av fabrik var det?

Fyll i ditt svar

Järnvägen är fortfarande ett viktigt inslag i Sprängsviken. Banan som passerar här upprustades i samband med att Botniabanan byggdes. Den 18 mil långa sträckan går från Sundsvall till Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Vad heter denna bana?

Fyll i ditt svar

Mötet på Frånö Folkets Hus hölls den 14 maj. Eftersom det var en helgdag var många var lediga från arbetet den dagen. Vilken helgdag var det?

Dagen Jesus lämnade jorden

Den klassiska bilden i Strömnäs över det flera kilometer långa demonstrationståget togs av arbetaren Evert Edberg. Längst fram i tåget syns ett antal fanor vaja. Hur många är fanorna?

Fyll i ditt svar

I Lunde finns flera intressanta besöksmål, bl.a. ett bilmuseum och klassiska Wästerlund konditori. Från hamnplanen bjuds en vacker vy över ett att våra byggnadsminnen, en välkänd bro. Mitt under byggeten av bron rasade brospannet och tog 18 arbetares liv. Vad heter bron?

Tänk på ön där bron har sitt andra fäste

Gudmundrå kyrka byggdes mellan 1799-1801. De vackra fönsterglasen är från närbelägna Sandö glasbruk, nedlagt 1929. På andra sidan kyrkogårdsplanen ligger ett kapell, byggt 1935. Vad heter kapellet?

Kapellet är namngivet efter Jesus moder